Deseneanimate
Image default
Health

Huwelijkstherapie – Met de Juiste Houding Binnenkomen

De beslissing om huwelijkstherapie op te zoeken is waarschijnlijk één die veel tijd, en zelfs moed, kost van beide partijen. Het is zelden gegeven dat beide partijen tegelijkertijd het vooruitzicht omarmen om therapie op te zoeken

Om deze reden moet je voorzichtig overwegen wat de meest geschikte aanpak of houding is, wanneer de huwelijkstherapie als noodzakelijk is geaccepteerd.

Het laatste wat je wilt dat er gebeurt is dat één partner een aanpak heeft van “ik ga voor mijn partner” terwijl de andere partner de drijvende kracht achter de beslissing lijkt te zijn.

Deze situatie zal waarschijnlijk resulteren in langere therapieduur, frustratie met het therapieproces en kan uiteindelijk zelfs leiden tot minder gunstige resultaten van de therapie.

Dus als je partner en jij besloten hebben om huwelijkstherapie op te zoeken, hoe zorg je ervoor dat je de therapie binnengaat met de juiste houding?

Ten eerste, wees er absoluut zeker van dat beide partijen in overeenstemming zijn dat therapie nodig is om de kwesties achter het huwelijksprobleem op te lossen.

Moet er absolute overeenstemming zijn in alle gevallen? Nee, niet noodzakelijk, maar er moet tenminste een wil om mee te doen aanwezig zijn, zelfs wanneer er een onenigheid bestaat over de behoefte van de therapie.

Ten tweede, moeten beide partners in overeenstemming zijn over de gekozen huwelijkstherapeut. Het heeft geen zin om huwelijkstherapie te doen terwijl één partner er weinig of geen vertrouwen in heeft.

Ten derde, moeten beide partners realiseren dat de huwelijkstherapeut een professioneel is en aanpakken kan suggereren die belachelijk of te simpel lijken om effectief te zijn. Stem ermee in om de therapeut het voordeel van de twijfel te geven.

Ten vierde, moet niemand therapie in gaan met de verwachting dat bewezen wordt dat ze verkeerd zaten of dat bewezen wordt dat hun partner juist zat. Dit kan niet een kwestie zijn van wie recht heeft en wie niet. Het moet een kwestie zijn van hulp krijgen om de bestaande problemen op te lossen en niets anders.

De meeste huwelijkstherapeuten zullen niet deze aanpak nemen. Hele goede huwelijkstherapeuten zullen je in feite leiden tot het ontdekken van waar de fouten zijn gemaakt, waar het wangedrag voorgekomen is en wie wat moet doen om de problemen op te lossen. 

Dit is wat je moet verwachten van een huwelijkstherapeut omdat het belangrijk voor je is om verantwoordelijkheid te nemen en niet alleen het probleem te bezitten, maar ook de oplossing.

Klik hier voor relatietherapeut Gouda

https://www.depsycholoog.nl/gouda/