Deseneanimate
Image default
Health

Uw oog, uw kostbaar bezit

Het belang van een oogtest

Voorkomen van schade en verlies van gezichtsvermogen
Meer dan 50 procent van het gezichtsverlies is te voorkomen, dus oogtest kan de schade van bepaalde oogaandoeningen helpen voorkomen of beperken.

Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk omdat:

1. een correctie van uw gezichtsvermogen de kwaliteit van uw dagelijks leven kan verbeteren
2. bepaalde oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie, die tot gezichtsverlies kunnen leiden, kunnen worden opgespoord
3. slecht zicht kan een risico zijn om te vallen

Een optometrist kan ook de tekenen herkennen van bepaalde bredere gezondheidsaandoeningen met symptomen die de ogen aantasten, zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Oogzorg

Oogonderzoek bij kinderen is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat visuele problemen zoals scheelzien, een lui oog (amblyopie) of bijziendheid (myopie) vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

Andere belangrijke stappen die u kunt nemen om uw ogen gezond te houden zijn

1. stoppen met roken
2. uw ogen beschermen tegen fel zonlicht of schittering
3. een gezond, evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging
4. het dragen van een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tijdens het klussen en/of sportactiviteiten
5. het dragen van een veiligheidsbril wanneer dat nodig is op het werk
6. regelmatig pauzes nemen bij het werken aan een computerscherm

Wortelen zijn echt goed voor ons. Samen met andere gele en oranje bladgroenten en groenten, zijn ze een geweldige bron van vitamine A. Ze krijgen hun kleur van beta-caroteen, een verbinding die onze darmen gebruiken om vitamine A te produceren. Onze ogen gebruiken vitamine A om licht om te zetten in hersengolven en om ons hoornvlies (de doorzichtige laag over de voorkant van het oog) te versterken. Een tekort aan vitamine A draagt ertoe bij dat elk jaar maar liefst een half miljoen kinderen blind worden.

Antioxidanten zoals vitamine C en E zijn belangrijk voor de algemene gezondheid, en voor de gezondheid van de ogen verlaagt vitamine C het risico op cataract en kan het ook de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) vertragen. Citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen, zijn belangrijke bronnen van vitamine C. Vitamine E helpt onze ogen te beschermen tegen “vrije radicalen” (moleculen die gezond weefsel aantasten). Zoete aardappelen zijn geweldige bronnen van vitamine E.

Studies hebben aangetoond dat wanneer we voldoende luteïne en zeaxanthine binnenkrijgen, we een lager risico hebben op chronische oogziekten zoals AMD en cataract. Eieren en bladgroenten zijn de beste manieren om deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een goede hersenfunctie en een gezond immuunsysteem zijn afhankelijk van de inname van veel omega-3 vetzuren, en onderzoek toont ook aan dat ze helpen bij de visuele ontwikkeling en netvliesfunctie. Er is geen betere bron van deze voedingsstoffen dan vis.

Oesters zijn een uitstekende bron van zink, dat vitamine A transporteert van onze lever naar ons netvlies. Een dieet rijk aan vitamine A is niet erg nuttig zonder zink om het te vervoeren waar het heen moet. Er zit ook zink in noten, bonen, en vlees als je geen fan bent van oesters.

Voeding is niet het enige onderdeel van proactief bezig zijn met ooggezondheid
Zelfs als we de juiste voedingsstoffen in de perfecte hoeveelheden eten voor onze ogen, is dat geen vervanging voor regelmatig oogonderzoek. Oogproblemen kunnen om allerlei redenen ontstaan die niets met voeding te maken hebben, en daarom is de optometrist zo belangrijk. De oogarts kan problemen in een vroeg stadium opsporen en een begin maken met behandeling of interventie. Meer weten welke voeding goes is voor uw ogen, bezoek Dokterfit Gezondheidswebsite.

oogtest